27 новембра, 2021 novosti

Učešće u Etnoforumu „Nova generacija 2021.” u Moskvi

27 | Novembar | 2021

27. i 28. novembra na Institutu za biznis i dizajn u Moskvi održan je  Etnoforum „Nova generacija 2021.“ na kome su narodno stvaralaštvo Srbije predstavili Milan i Marina Ilin. Projekat „Nova generacija 2021.” usmeren je na očuvanje narodnog stvaralaštva i njegovu integraciju u kreativne industrije, kao i na javnu etno diplomatiju kod mladih iz Rusije, Turske i zemalja Balkana.

Projekat je realizovala Fondacija ,,Kultura nacija“ uz podršku Fondacije Gorčakov.

U okviru foruma  održan je rusko-turski stručni forum „Diplomatija i etno preduzetništvo“ i omladinski forum „Balkan – teritorija efikasne međunarodne saradnje“. Predstavnici omladinskih i studentskih organizacija iz Rusije, Kazahstana, Turske, Bugarske i drugih balkanskih zemalja razgovarali su o zajedničkim programima i razvoju narodnog stvaralaštva.

Milan Ilin, opančar iz Novog Sada  i vlasnik „Opančarsko – papudžijske radnje „Marina i Mića“, održao je teorijsku  i praktičnu radionicu  izrade opanaka. Marina Ilin, folklorni pedagog u Udruženju „Folklorika“ i student 2 godine Master studija  na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Kikindi,  prezentovala je  svoj rad na temu TRADICIJA OČUVANA KROZ VEKOVE – VEZ NA SRPSKOM NACIONALNOM KOSTIMU kroz teorijski i praktični deo.

Pored stručnih predavanja održani su i master časovi na kojima su se učesnici foruma mogli i oprobati u izradi opanaka i različitim vezivnim tehnikama. Prezentovanje narodnog stvaralaštva Srbije  upotpunila je izložba  srpskih narodnih nošnji u vidu kostimiranih lutki postavljenih u samom holu Instituta za biznis i dizajn u Moskvi koja je privukla veliku pažnju kako gostiju, tako i  domaćih posetilaca i  samih organizatora.

Ovim putem zahvaljujemo dr Marini Galogaža na svesrdnoj pomoći i podršci u realizaciji ovog nazaboravnog događaja  u Moskvi.

novosti